Zelf ‘dokteren’ in de praktijk.

Bij het trainen of in het dagelijkse leven komt het af en toe voor dat je jezelf blesseert. Dan geldt bij twijfel, altijd een arts raadplegen. Meestal is het niet of lijkt het niet ernstig, maar laten controleren wat er aan de hand is nooit verkeerd. Overigens betreft het bij karate overwegend kleine blessures, als kneuzingen en verstuikingen.

Je verstapt je en je voelt een pijn aan je voet.
Ga zitten en roep de Shihan, Sensei of Senpai, of één van de andere aanwezigen, die ook kennis van EHBO heeft. Tijdens toernooien en evenementen is er altijd iemand (vaak twee) van een EHBO-vereniging of het Rode Kruis aanwezig en/of de N.S.K.O bondsarts.

Kijk eerst zelf, voel zelf aan hoe ernstig het is!

Stap 1
Vergelijk je pijnlijke voet met je andere voet, ziet hij er hetzelfde uit ga naar stap 2.

Stap 2
Beweeg je tenen, geen stekende pijn dan ga je verder met onderzoeken; beweeg je enkel, geen stekende pijn, beweeg dan je onderbeen vanuit de knie, geen stekende pijn dan heb je je waarschijnlijk verstapt en valt het mee. Ga naar stap 3.

Stap 3
Tik met je hand op je tenen 1 voor 1 geen stekende pijn, dan is er niets met je tenen.
Ga voorzichtig staan zonder op de voet met je pijnlijke enkel te gaan staan.
Ga staan vervolgens op beide voeten staan en buig je knieën; geen stekende pijn, dan ga je staan op je pijnlijke voet en til je goede been op. Geen stekende pijn, dan valt de blessure mee en kun je doorgaan met trainen.
Deze stappen helpen je bepalen of het ernstig is of niet. Uiteraard kun je deze onderzoeksmethode ook voor je armen en je handen toepassen.

Vaak is koelen (met stromend koud water of indien aanwezig een ice pack) voldoende!
In het uiterste geval wordt iemand naar de eerstehulppost van het ziekenhuis gebracht of naar de huisarts verwezen. Advies: verergeren de klachten, dan zeker de huisarts raadplegen, dit doe je ook als de pijn na een week nog niet weg is, er geen verbetering is.