Budowaarden

Shinkyokushinkai Karate is een karatestijl waar Budo Karate wordt onderwezen. Een Japanse zelfverdedigingskunst en vechtsport waar, naast aan fysieke vaardigheden, ook nadrukkelijk aandacht wordt besteed aan de geestelijke en mentale ontwikkeling van de beoefenaar.

Bushido betekent letterlijk ‘de weg van de krijger’. Wanneer je besluit deze weg te volgen, dien je jezelf te realiseren dat daar ook een aantal kernwaarden bij horen.

Als karateka kies je ervoor je eigen weg te vinden. Dagelijkse training en consequente navolging van de Budo-principes leiden naar een pad van zelfontplooiing en persoonlijke groei.

Als karateka leer je jezelf verdedigen en het laatste waar je dan aan denkt, is dat dat meer is dan een wit pak aantrekken en af en toe en dojo bezoeken, waar ze je snel wat trucs leren. Wat je je moet realiseren, wanneer je je de kunst van het (Shinkyokushin) karate eigen wilt gaan maken, is dat je begrip moet krijgen voor en de waarde leert onderkennen van de kernwaarden waarop deze kunst is gebaseerd. Het zijn maar een paar woorden. Maar leren begrijpen en leren doorgronden waar deze voor staan, niet alleen in de dojo, maar ook daarbuiten in de dagelijkse werkelijkheid, is essentieel iedere karateka. De mens achter de karateka!

Karakter 意地

In de betekenis van een sterke persoonlijkheid verkrijgen door de gerichte ontwikkeling van persoonlijke eigenschappen. Ook om je wellicht in positieve zin van een ander te kunnen onderscheiden wanneer een bepaalde situatie daar om vraagt. Het tonen van het beste dat je in je hebt.

Hieronder vallen waarden als:

Moed: durven doen wat juist is, juist voelt; een dojo binnen stappen, bij een toernooi de mat opstappen;
Bescheidenheid: opvallen door gewoon te doen wat goed en nodig is;
Beleefdheid: anderen met respect tegemoet treden en behandelen;
Oprechtheid: spreken, doen en zijn wie je bent, zonder bijbedoelingen;

Samen met alles wat hieronder genoemd wordt, vormen zij de bouwstenen, die een goed karateka, een goed mens definiëren. Karaktervorming komt onder andere neer op: doorgaan! Niet opgeven, ondanks dat lichaam en geest eigenlijk al willen stoppen. De geest sterken. Vermoeidheid en de gedachte aan leuke dingen onderdrukken. Het boven jezelf uitstijgen en je grenzen verleggen. Dan komt het aan op karakter. Dit is een nobele vaardigheid die overal terugkomt. Of het nu gaat om sport, studie of werk. Karakter is een middel tot deugd die door zelfverdedigingskunsten positief gevormd wordt. Dat gaat geleidelijk bij de jeugd en wordt nadrukkelijk getoetst bij de volwassenen.

Eerlijkheid 誠意

In dit woord zit het begrip ‘eer’. Doen wat je zegt, je gegeven woord houden. Eerlijk zijn naar jezelf. Kun je in de spiegel kijken en zeggen: ‘ik heb dat gedaan wat mij is opgedragen of wat ik mijzelf heb opgedragen’? Maar ook eerlijk zijn naar anderen. Oprechtheid, eerlijkheid, is de basis. Het creëert bovendien wederzijds vertrouwen. Een constructief gevoel dat versterkt kan worden. Bijvoorbeeld wanneer jijzelf of je kind bij een van de aangesloten scholen van de Nederlandse Shin Kyokushin Organisatie (NSKO) karateles gaat volgen. Hoe je het ook mag ervaren, het zal je brengen naar waar je wilt zijn in het Shinkyokushin karate en -naar wij hopen- in het leven.

Etiquette 礼儀

Karate begint en eindigt met hoffelijkheid. Denk aan het groeten van de leraar en de hoger gegradueerden in de les. Het begroeten van elkaar. Het buigen voor elkaar. Dit noemen we ‘Rei’. Maar ook het groeten van de Shinden (de tempel), het dragen van schone kleding, schone handen en voeten en kortgeknipte nagels. Voor de les ga je naar het toilet. Het zijn allemaal zaken die in de dojo-etiquette worden opgenomen. Etiquette biedt behalve decorum ook structuur. Hoe je op te stellen, hoe je te gedragen, wat wel en wat niet te zeggen? Het zijn zaken die net zo goed bij het gewone leven horen.

Discipline 修行

Weinig is moeilijker dan (zelf)discipline. Het is zo makkelijk om nee te zeggen tegen een inspanning en zo eenvoudig ja te zeggen tegen ledigheid. Toch is (zelf)discipline een niet te onderschatten vaardigheid. Doen wat gezegd wordt en je opdracht tot een goed en succesvol einde brengen. Een vaardigheid die in elke situatie en overal van pas kan komen. Alles wat je nu niet traint en oefent, zal je nooit kunnen. Als je er niets in stopt, komt er ook niets uit. Wellicht in dromen, maar alleen dromen daar doen wij niet aan. Hard werken wel. En daar is discipline voor nodig.

Zelfbeheersing 自制

Een niet te onderschatten kwaliteit. Neem het begrip zinloos geweld: wij zien dat als het ultieme verlies, men heeft van zichzelf verloren. Hij/zij kon het niet met woorden oplossen. Was niet in staat te stoppen met de actie toen het (nog) kon. Zelfbeheersing is onder andere: de klap die je in het gezicht krijgt of de vaak goed bedoelde opmerking die iemand maakt en waarbij je jouw emoties en gevoel onder controle houdt. Daar train je voor. In het Japans wordt dit uitgedrukt met het woord ‘Osu’ (spreek uit als ‘oesh’). Een samentrekking van de Japanse begrippen osaeru shinobu. Het ondergaan van pijn en ongemak en het beteugelen van de geest. Het drukt teven acceptatie en bereidheid uit. Daarin zit de meerwaarde voor de karateka. En eigenlijk voor elk verstandig mens.

Respect 尊敬

Respect begint bij jezelf. Wie zichzelf respecteert, kan respect tonen. En zal met respect behandeld worden. Zal vrienden maken. Respect dwing je af, door gewoon te doen en soms iets te laten. Kinderen moeten dat leren, ouderen zouden het moeten weten, ongeacht culturele achtergrond. In het Shinyokushin karate en in de Oosterse gevechtskunsten is respect een absolute must. Ook in het dagelijks leven vormt respect de basis van ons bestaan. Respectloosheid leidt tot chaos, waarbij het recht van de brutaalste prevaleert. En dat is juist wat wij niet willen. Wat wij iedereen willen meegeven is: heb eerbied voor alles dat leeft.