11e Wereldkampioenschappen Karate
31 okt/1 nov , Tokio, Japan


De 11e editie van de Wereldkampioenschappen (full contact) karate stonden op 31 oktober en 1 november weer op de rol in het Tokyo Metropolitan Gymnasium. Zou zich, na 10 eerdere edities met louter Japanse winnaars, dit keer een niet Japanner tot wereldkampioen mogen kronen? Het verschil tussen (Oost) Europa en Japan was de afgelopen jaar steeds kleiner geworden, maar een lichting van gevestigde Europese namen is inmiddels gestopt. Routinier en 15-voudig(!) Europees kampioen Valeri Dimtrov (Bulgarije) deed nog wel mee was en was op papier één van de mogelijke gegadigden. Met hem verschenen er 164 deelnemers uit 90 landen topfit en gemotiveerd aan de tatami.

De eerste dag werd dit aantal middels 3 ronden teruggebracht tot 32. Na deze dag kon al vastgesteld worden dat de Japanners het verloren terrein terug veroverd hadden. Een heel blik met nieuwe jonge karateka werd open getrokken. Nieuwe vechtstijlen, nieuwe taktieken - duidelijk tot aan vervelens toe getraind- werden gecombineerd met de oude bekende Japanse hardheid en conditie. Met name de broertjes Maeda verbaasden het publiek keer op keer met fabuleus voetwerk en, zeker voor 'mannetjes' van iets meer dan 70 kg, keiharde stoten. Voor 30 kg gewichtsverschil of een gebroken hand werd de neus niet opgehaald.

Voor Nederland mocht Mitchell de Bont (Musashi Raamsdonkveer) op dit allerhoogste podium debuteren. De eerste ronde was Eltaj Umbatov uit Azerbadjan zijn tegenstaander. Analsyes vooraf leerden dat dit niet zomaar een walkover zou zijn; een explosieve vechter mer vervaarlijke hoge (draai)trappen. Mitchell begon echter erg goed en liet Umbatov geen gelegenheid om gevaarlijk te worden. Een harde knie van Mitchell trof nog wel het hoofd van de Azerbadjaan maar deze gaf geen krimp. Verlenging dus. Aan het eind van de verlenging, na goed voorbereidend stootwerk, ging een knie keurig binnendoor de maagstreek in van Umbatov. Half punt, partij netjes uitvechten en door naar de volgende ronde. Daar wachtte niet de minste tegenstander: De Deen Brian Jakobsen, 1 meter 95 lang en 110 kilo spieren, deed mee aan zijn 5e WK en draait dus al 16 jaar aan de top mee. Diverse keren op het EK podium gestaan en op de vorige WK de 5e plaats gehaald. Dat zou geen eitje worden! Voortvarend begon Mitchell aan deze partij en hij schopte Brian al vroeg in de partij met een flitsende mawashi geri voor zijn hoofd! De klasse en ervaring van Brian liet zich echter snel gelden; een keiharde lowkick en een roffel stoten op Mitchell's borstkast en sleutelbeen maakten een eind aan de partij. Deze Deen was nog een maatje te groot, maar al met al een prima debuut op het wereldtoneel.

De 2e dag begon al meteen met verrassing: Valeri Dimitrov verloor van Shota Maeda. Diverse trappen van Dimitrov misten volledig doel door 'simpelweg' verspringen van vechtstand door Maeda en op de stoten van Maeda had Dimtrov geen passend antwoord. 2 verlengingen later was een new star born en het toernooi een favoriet armer.
De Japanners Kenbu Iriki en Yuyi Shimamoto, Shota en Yuki Meada trokken zonder zichtbaar al te veel moeite te hoeven doen een streep door de loting en wonnen de ene na de andere partij. De Litouwer Kubilius en de Rus Nazarov lieten ook van zich spreken en kwamen tot de laatste 8, maar konden niet voorkomen dat het slot op een Japanse finale uitliep.
De qua vechtstijl op elkaar lijkende Kenbu Iriki en Yuyi Shimamoto mochten uitmaken wie de nieuwe wereldkampioen zou worden. Beiden tegen de 90 kg, goed bewegend, explosief, degelijk en foutloos vechtend. Elke ronde had Shimamote steeds het initiatief en dicteerde het gevecht maar het eind was met een versnelling steeds voor Iriki. Na 2 verlengingen en 7 minuten vechten was er een scheidsrechterbeslissing nodig om tot een winnaar te komen en, zoals het een finale betaamd:2 rood, 2 wit. Na beslissing van de hoofdscheidsrechter: de 25 jarige Yuyi Shimamoto.

Bij de dames wist Csenge Szepezi uit Hongarije zeer overtuigend al haar partijen te winnen. Een terechte wereldkampioene en een ware ambassadrice voor het dameskarate!
D
e verliezend finaliste, de 16 jarige(!) Juri Minamihari voor de komende edities als winnaar tippen zal bij de bookmakers niet veel opleveren.