E.K. U22 en U16 Shinkyokushin 2015
Bytom - Polen


Met een volwaardig team is de NSKO afgereisd naar de Europese Kampioenschappen onder 22 jaar (U22) en onder 16 jaar (U16) in het Poolse Katowice. Na jaren van hard werken door bondscoach Tristan Thiele kunnen wij op dergelijke toernooien weer aantreden met een sterke groep vechters van verschillende dojo.
Het U22 toernooi is enkele jaren geleden opgezet om de stap voor aanstormende jeugdige karateka naar het 'grote mensen' E.K. te verkleinen. Daarnaast deden, met name in Oost Europese landen, aan het echte E.K. vaak dezelfde karateka mee zodat de jeugd geen ervaring op kon doen. Het blijkt een goede keuze geweest te zijn.
De Nederlandse afvaardiging voor de U22 bestond uit Mitchell de Bont, Deron Ditiecher en Vadim Karvink, voor de kadetten uit Thom Bleker (kata en kumite) Nando Piree, Chris Minnebeuker en bondscoach Tristan Thiele. Officials Gilbert Cleveringa en Richard von Mansfeldt complementeerden het gezelschap.

Op vrijdag werden de poules voor kata en de kumite U16 gehouden. Nando Piree, Chris Minnebreuker en Thom Bleker (alle drie Omegasport - Dordrecht) kwamen bij de U16 in actie. Als eerste was Thom aan de beurt met kata. Helaas kon hij hierin niet voldoende overtuigen om door te gaan. Bij de kumite U16 bood Nando in zijn eerste partij kranig weerstand, maar kreeg twee maal waza ari tegen en mocht niet door. Thom zette zijn tegenstander aardig onder druk en er werd van hem een rake mawashi geri jodan weggewoven. Desondanks kreeg zijn tegenstander de partij toegewezen wat wel wat zuur was. Chris kwam de eerste ronde wel door, maar kwam in zijn tweede partij de latere kampioen tegen. Deze had meer kluif aan Chris dan al zijn daarop volgende tegenstanders.

Mitchell de Bont (Musashi Raamsdonkveer), inmiddels routinier op het U22 toernooi, had de 1e ronde een bye en won zijn partij in de 2e ronde. In de halve finale trof een harde stoot Mitchell's borstbeen dermate hard dat hij een fractie niet door kon gaan. Volgens de even duidelijke als harde regels van full contact vechten een waza-ari. Met een mooie 3e plaats neemt Mitchell afscheid van het U22 podium. Vadim Karvink (Shin Zutphen) trof in de 1e ronde Fragoulis Nikolaos, inderdaad uit Griekenland en won deze partij, na een verlenging, netjes. De 2e ronde wachtte de Hongaar Fekete Farkas Mor. Een aanvankelijk gelijkwaardige partij die Vadim langzaam naar zich toe trok. Bij een inside lowkick op het voorste been stapte de Mor net op tijd iets naar achteren waarbij Vadam hem vol met de wreef raakte en zichzelf, helaas zichtbaar, blesseerde. Waza-ari tegen dus.
Deron Ditiecher (Omega Dordrecht) had de 1e ronde een bye en verloor in de 2e ronde Sayadov, een Azeri die al vaker op het EK-podium gestaan heeft. Het werd een bikkelhard partij waarbij Deron de Azeri voortdurend in het defensief had. De verlenging vertoonde bijna tot het eind hetzelfde beeld. De routinier had echter maar een gaatje nodig en trof Deron op zijn solar plexus. Sayadov had in zijn strijd tegen Deron zoveel schade opgelopen dat hij in zijn semi-finale moest opgeven.