Europese Kampioenschappen U22 - 2013


Team Shinkyokushinkai Nederland stond afgelopen weekend (15/16 november 2013) met drie karateka op de Europese Kampioenschappen U22 in Oradea, RoemeniŽ. Aan dit EK deden 469 karateka uit 21 landen mee. Verschillende landen zoals Litouwen, Polen, UkraÔne, Hongarije, Bulgarije en RoemeniŽ hadden grote groepen deelnemers ingeschreven.

Eerst werd op vrijdag de poule voor cadetten U16 (geboortejaar 1997, 1998) gespeeld. Deron Ditiecher kwam uit in de poule kumite cadets onder 70kg. Deron raakte zijn eerste tegenstander Yevgen Borysenko uit UkraÔne vol met mawashi geri jodan, waarvoor hij waza-ari kreeg. In zijn tweede partij tegen de Litouwer Julius Urbanos kreeg Deron na een verlenging en een weging de partij niet toegekend, maar moest hij ondanks een gewichtsverschil van meer dan 3 kilogram in zijn nadeel een tweede verlenging vechten. Na de opnieuw gelijkopgaande strijd kreeg de Litouwer de partij toegewezen. Urbanos, die uiteindelijk kampioen werd, had aan Deron zijn zwaarste partij van de dag.

Zaterdag waren de jong volwassenen aan de beurt in de poule voor U22 (18 t/m 21 jarigen).
Maikel Estridge kreeg in de poule kumite U22 heren -75kg Bartlomiej Pajak uit Polen voor zich. De partij ging voortdurend gelijk op, waarbij Maikel verschillende malen de Poolse vechter in het nauw bracht. Vanwege herhaalde waarschuwingen voor duwen voor Maikel viel de beslissing aan de Pool. Een verlening had gemogen.
Mitchell de Bont was de eerste ronde vrijgeloot. Vervolgens kwam hij uit tegen Domas Sutkus uit Litouwen. Mitchell deed zijn best, maar was niet opgewassen tegen de sterkere Sutkus. De Litouwer scoorde waza-ari door Mitchell vol met een serie stoten op zijn solar plexus te raken. Mitchell kon deze achterstand niet meer wegwerken.
Hierna hebben we allemaal kunnen genieten van de open klasse gevorderde volwassenen waarin de deelnemers zonder gewichtsklasse en zonder beschermers tegen elkaar uitkomen. De laatste 8 heren moeten met verschillende technieken planken breken.
Bij de vrouwen werd de furie uit Hongarije, Csenge Szepesi, overtuigend kampioene.
Kampioen bij de heren werd de thuisspelende Marius Ilas die blijft verbazen met zijn eigenzinnige vechthouding, voetenwerk en aanvallen.

Een aantal zaken vielen op: Belangrijke punten zijn het hoge tempo van vechten en dus ook de enorme fitheid van de meeste deelnemers. Verder lijken de landen Azerbijan en GeorgiŽ in een gestage stijgende lijn te zitten.


Line-up op livestream


Laatste training op hotelkamer


Nederlandse afvaardiging

Deelnemers NSKO: ∑ Deron Ditiecher, Omegasport Dordrecht, cadets -70kg ∑ Maikel Estridge, KyŰcho Delfzijl, U22 -75kg ∑ Mitchell de Bont, Musashi Raamsdonksveer, U22 kumite -80kg
Coach: Tristan Thiele
Official: Gilbert Cleveringa, scheidsrechter
Reisgenoten: Ron Schneider, Patrick Stegenga, Abi Ditiecher en Marlene de Bont.