Open Duitse Kampioenschappen - 2013


Duisburg/Sprockhovel – Karateka van NSKO gaven tijdens een zwaar kampioenschap hun visitekaartje af Zaterdag werden nabij Duisburg de Deutsche Meisterschaften Shinkyokushinkai Karate 2013 gehouden.
De Nederlandse Shinkyokushinkai selectie mocht van de Deutsche Karate Organisation (DKO) bij uitzondering met 7 karateka deelnemen, dankzij een speciaal verzoek van shihan Scharrenberg.

De ruim 200 deelnemers, van zo'n beetje alle Duitse vol contact bonden, konden zich zowel voor kata (stijlvormen) als voor kumite (gevechten) inschrijven. De indeling van de kumite alleen op leeftijd en niet op gewicht had als gevolg dat er per categorie veel partijen gespeeld moesten worden. Met regelmatig flinke lengte- en gewichtsverschillen tussen de opponenten. Daarboven werden de kumite regels ook hier weer anders geďnterpreteerd dan in Nederland. Er werd bij de jongere jeugd in de voorrondes met een vorm van puntenkarate gewerkt, maar vanaf de halve finales mocht ineens alles vol uit. Dat vergde wel enige flexibiliteit van onze karateka.
Ondanks de zware poules hebben de Nederlanders prima resultaten geboekt.

Als eerste werden de kata kampioenschappen gehouden. Lauren van der Zee en Kaylee de Kreij vielen buiten de prijzen, maar Thom Bleker is kampioen bij de kata voor gevorderde jeugd geworden.
Bij de kumite voor jongens viel Thom net buiten de prijzen, maar behaalde Chesron Schot zilver bij de 14/15-jarigen. Deron Ditiecher behaalde eveneens zilver, maar dan bij de 16/17-jarigen. Bij de kumite voor meisjes behaalde Lauren van der Zee zilver bij de 14/15-jarigen op haar eerste buitenlandse kampioenschap. Kaylee de Kreij werd kampioen bij de 12/13-jarigen. En Mercedes Spoor werd kampioen bij de 16/17-jarigen.

Bij de volwassenen wist Mitchell de Bont alle drie zijn partijen voortijdig te winnen op ippon, waarmee hij kampioen in de Profi-klasse voor heren 70-80kg werd.
Daarboven ontving Mercedes voor haar enorme geestdrift en tempo van vechten van de jury de Spiritprijs voor dames. Een mooie bezegeling van een uitermate succesvolle dag voor de NSKO. Met vier Duitse kampioenen, drie maal zilver en een Spiritprijs rijker naar huis. Het team heeft prettig samengewerkt en de deelnemers hebben goed karate laten zien.
Coaching was in handen van bondscoach Tristan Thiele, Abi Ditiecher en Mitchell de Bont.


foto team nsko vlnr bondscoach Tristan Thiele (NSKO), Mitchell de Bont, Mercedes Spoor (beide Musashi), Lauren van der Zee (Iryoku), Kaylee de Kreij, Chesron Schot, Thom Bleker, Deron Ditiecher en coach Abi Ditiecher (allen Omegasport)

 

 

Onderstaand verslag is geschreven door debuterend international Lauren van der Zee

"Mijn allereerste buitenlandse wedstrijd."

Door regen en harde wind rijden we vrijdagochtend 29 november 2013 naar Duitsland. Ik heb vrij gekregen van school zodat we op tijd richting Duitsland kunnen rijden.
Het is gelukkig niet heel druk op de weg en rond 13.00 uur zijn we bij het hotel. We kunnen nog niet inchecken dus moeten we verplicht de stad in. Eerst maar een hapje eten want vanavond wordt het moeilijk omdat we om 19.00 uur moeten inschrijven.
Gelukkig is er in Duitsland rond deze tijd kerstmarkt met allerlei kraampjes en eet tenten dus de keuze is reuze. Na nog wat gewandeld te hebben in de stad Hagen gaan we naar het hotel en kunnen we in onze kamer. Wow, dat was een grote kamer! Op de kamer rusten we nog even en nemen wat warms te drinken en gaan richting Sprockhovel waar de rest van de ploeg even later ook binnenkomt. We zijn de verklaringen vergeten mee te nemen, maar gelukkig heeft de bondscoach alles in reserve meegenomen. Terplekke komen we erachter dat er helaas wel met pantser gevochten moet worden. Sensei Tristan belt met het thuisfront om te vragen of die de helmpjes en pantsers mee kunnen nemen. Gelukkig hoeven we niet te wegen, want ik heb al gegeten. We rijden weer terug naar het hotel, lekker douchen en op tijd naar bed. Morgen wordt een lange, vermoeiende dag… Kwart voor zeven gaat de wekker. Er staat een geweldig ontbijtbuffet klaar met allerlei lekkers en op advies van Sensei Tristan neem ik een heerlijk stevig ontbijt. Na het ontbijt, de boel inpakken, uitchecken en weer op weg naar Sprockhovel. Het is nu al een stuk drukker dan gisteravond. De ploeg is ook aangekomen uit Wuppertal, waar zij gelogeerd hebben en we maken ons klaar voor de wedstrijden.


Line-up

Kaylee de Kreij, Thom Bleeker en ik doen mee met de kata. Het wedstrijdreglement is anders dan hier, ik moet kiezen tussen de eerste, tweede, derde taikyoku kata. Ik maak de keuze om de 3e taikyoku kata te lopen i.v.m. mijn band. Deze kata beheers ik helaas het minst van allemaal en ik val buiten de prijzen. Maar Thom doet het geweldig en wint dan ook terecht de 1e prijs.

We beginnen met warm draaien, wel even wennen, want Sensei Tristan werkt met pads. Mijn eerste wedstrijd was vrij snel. Ze werken met een andere manier dan ons poulesysteem en ik moet soms een uur wachten voordat mijn volgende wedstrijd aan de beurt is. Dat gold voor iedereen. Sensei Tristan rent zich het apezuur van mat naar mat, omdat hij coacht, de opwarming doet, waar het kan een wedstrijd van zijn pupillen wil zien en ook nog de organisatie in de gaten moet houden. Petje af hoor. Gelukkig heeft hij hulp van Mitchell de Bont, die de coaching van Kaylee op zich neemt en Abi Ditiecher die Thom onder zijn hoede neemt. Wat onwennig voor mij allemaal, maar het ging goed. Ik won de eerste wedstrijd met twee keer wazari. Voor mijn gevoel had ik er wel 6 gemaakt! Tweede partij win ik ook met twee wazari’s, maar deze duurde wat langer. De derde partij win ik vrij snel met ook twee wazari’s . Ze gebruikten daar andere helmpjes, met schermpjes, die ik gelukkig niet hoefde te dragen.
Kaylee had er ondertussen last van gekregen en hoefde die na een discussie met de jury gelukkig ook niet meer te dragen. De andere deelnemers hebben ondertussen hun eerste wedstrijd ook gevochten en iedereen wint. Kaylee heeft goed stand gehouden ondanks twee keer een verlenging die ze te verduren had. Mercedes viel op door haar prachtige snelle gevechten. Er kwam zelfs iemand vragen wie ze was. Hij had nog nooit gezien dat er zoveel wedstrijden van iemand zo snel in haar voordeel beslist waren. Chesron en Deron hebben ook prachtig gevochten. Iedereen wint de partijen tot de finale, zodat we allemaal in de finale komen. Anders dan hier, is het dat de winnaars uit de A-B poules, uiteindelijk tegen elkaar moeten vechten in de finale. Helaas viel Thom buiten de prijzen, maar heeft prachtig en moedig gevochten. Als ik al mijn wedstrijden heb gevochten en alles heb gewonnen, kom ik in de finale, maar het duurt heeeeel lang voordat ik weer mag vechten. Dat is misschien ook wel de reden dat ik voor mijn gevoel wat minder vocht, mijn tegenstander was Cara Heuer die heel goed heeft gevochten. Helaas verlies ik deze partij, maar heb toch een mooie 2e plaats. Die mooie beker glimt me tegemoet.

De prijsuitreiking vond tussen de wedstrijden van de volwassenen plaats, waar Mitchell de Bont al de ene na de andere mooie wedstrijd vecht. Chesron Schot – 2e plaats, Kaylee de Kreij – 1e plaats, Deron Ditiecher – 2e plaats, Thom Bleeker – 1e plaats, Mercedes Spoor – 1e plaats en de spiritprijs. En het wachten is nog op Mitchell. Ik heb de 2e plaats en mag met de Nederlandse Vlag (ook nieuw voor mij) om mij heen mijn beker in ontvangst nemen. De finaleplaats voor de senioren moet nog uitgevochten worden, Mitchell wint grandioos en is als 1e geëindigd.

Ik wil iedereen bedanken voor alle steun en support. Ik vond het een geweldige ervaring, ik was heel erg blij met de support van alle deelnemers. Jongens het was hartstikke gezellig en ik vind dat wij met zijn allen een leuke ploeg zijn. Alle ouders van de deelnemers die met mij hebben meegeleefd en toe hebben geschreeuwd. Korina voor de prachtige foto’s (ook namens mijn ouders).En natuurlijk Sensei Tristan voor deze geweldige kans en coaching. En last but no least mijn sportschool Iryoku die dit alles mogelijk hebben gemaakt, door mij te vormen zoals ik nu ben.
OSU!


Nederlandse afvaardiging